Biofizyka i biochemia w kuchni

Data wydarzenia 19/09/2024 10:00
19/09/2024 14:00
Miasto Wrocław
Miejsce Uniwersytet Wrocławski, Wydział Biotechnologii, ul. Joliot-Curie 14a
Panel tematyczny Nauki ścisłe i przyrodnicze
Forma spotkania warsztat
Tryb spotkania stacjonarnie
Grupa wiekowa szkoła podstawowa kl. 0-3, szkoła podstawowa kl. 4-6, szkoła podstawowa kl. 7-8, szkoła ponadpodstawowa, dorośli
Opis

Gotowanie (albo szerzej: kucharzenie) to tak naprawdę prowadzenie szeregu kontrolowanych reakcji chemicznych, połączonych z procesami fizycznymi. Nie wierzysz? To wytłumacz, jak powstaje majonez ;). Co się dzieje, gdy ubijamy białka na pianę, i po co czasem dodajemy sól, albo sok z cytryny? Co powoduje, że chleb jest taki pulchny? A dlaczego ciasto francuskie dzieli się na płatki? Czemu bez glutenu już nie jest tak smacznie? A może jednak gluten nie jest do niczego potrzebny? A co się dzieje podczas ubijania śmietany na masło? I dlaczego to wszystko tak pięknie pachnie, i przywodzi na myśl wakacje u babci? O tych i innych kuchennych sprawkach porozmawiamy (i trochę podziałamy) w trakcie warsztatów.

Prowadzący dr hab. Joanna Grzyb, studenci
Afiliacje Wydział Biotechnologii, UWr
Liczba miejsc 15
Zapisy od 01/09/2024
Zapisy do
Kontakt w sprawie zapisów brak miejsc
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami Nie
Organizator Uniwersytet Wrocławski, Wydział Biotechnologii
️Uwagi

Warsztat w dwóch wersjach - o godz. 10 dla młodszych klas szkoły podstawowej (z rodzicami) oraz o godz. 14 dla starszych. Możliwa jest zmiana wersji wiekowej - do uzgodnienia podczas zapisów.
brak miejsc