Cały ten cukier!
Data wydarzenia | 03/10/2024 11:30 |
---|---|
Miasto | Głogów |
Miejsce | Szkoła Podstawowa nr 14 w Głogowie, ul. Królewska 12 |
Panel tematyczny | Głogów |
Forma spotkania | wykład |
Tryb spotkania | stacjonarnie |
Grupa wiekowa | szkoła podstawowa kl. 4-6, szkoła podstawowa kl. 7-8, szkoła ponadpodstawowa |
Opis | Cukier jest obecnie najbardziej rozpowszechnioną i najczęściej spożywaną substancją na świecie. Od dawna stosowany jest jako dodatek do niemal każdego produktu żywnościowego od chleba po musztardę. A syrop glukozowo-fruktozowy, czy to też cukier? Co z fruktozą, czyli cukrem owocowym, jeść czy nie jeść owoce? Kiedy i jak to się stało, że cukier w różnej postaci zdominował naszą dietę? Jakie są konsekwencje ciągłego spożywania cukru dla nas oraz następnych pokoleń? W trakcie wykładu poznamy źródła cukru, produkty „zdrowe” a jednak zawierające duże ilości cukru oraz dowiemy się jak silnie uzależniającą siłę ma cukier, wpływając na nasze umysły i decydując o naszym zachowaniu |
Prowadzący | dr Marta Sochocka |
Afiliacje | biolog, IITD PAN |
Kontakt w sprawie zapisów | Na wydarzenie zapisy nie obowiązują |
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami | Nie |
Organizator | Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej im. Ludwika Hirszfelda PAN |