Cały ten cukier!

Data wydarzenia 03/10/2024 11:30
Miasto Głogów
Miejsce Szkoła Podstawowa nr 14 w Głogowie, ul. Królewska 12
Panel tematyczny Głogów
Forma spotkania wykład
Tryb spotkania stacjonarnie
Grupa wiekowa szkoła podstawowa kl. 4-6, szkoła podstawowa kl. 7-8, szkoła ponadpodstawowa
Opis

Cukier jest obecnie najbardziej rozpowszechnioną i najczęściej spożywaną substancją na świecie. Od dawna stosowany jest jako dodatek do niemal każdego produktu żywnościowego od chleba po musztardę. A syrop glukozowo-fruktozowy, czy to też cukier? Co z fruktozą, czyli cukrem owocowym, jeść czy nie jeść owoce? Kiedy i jak to się stało, że cukier w różnej postaci zdominował naszą dietę? Jakie są konsekwencje ciągłego spożywania cukru dla nas oraz następnych pokoleń? W trakcie wykładu poznamy źródła cukru, produkty „zdrowe” a jednak zawierające duże ilości cukru oraz dowiemy się jak silnie uzależniającą siłę ma cukier, wpływając na nasze umysły i decydując o naszym zachowaniu

Prowadzący dr Marta Sochocka
Afiliacje biolog, IITD PAN
Kontakt w sprawie zapisów Na wydarzenie zapisy nie obowiązują
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami Nie
Organizator Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej im. Ludwika Hirszfelda PAN