Smaki świata
Data wydarzenia | 20/09/2024 10:00 |
---|---|
Miasto | Wrocław |
Miejsce | Uniwersytet Przyrodniczy, ul. Chełmońskiego 37 |
Sala | s. 127 |
Panel tematyczny | Nauki medyczne i nauki o zdrowiu |
Forma spotkania | warsztat |
Tryb spotkania | stacjonarnie |
Grupa wiekowa | szkoła podstawowa kl. 4-6 |
Opis | Smak jest jednym ze zmysłów człowieka związany z chemiczną analizą składu pokarmu. Odczuwanie smaku związane jest z aktywnością receptorów smakowych oraz węchowych dzięki, którym odbieramy nie tylko bodziec, ale także wrażenie. Głównym sposobem poznawania przez dzieci smaków jest samodzielne testowanie wybranych produktów i wnioskowanie na tej podstawie. W trakcie warsztatów uczniowie będą rozpoznawać podstawowe smaki oraz zapachy. W dalszej części poznają smak i zapach kilku wybranych owoców oraz przypraw z całego świata. |
Prowadzący | dr inż. Dominika Mazurkiewicz, dr inż. Ewa Raczkowska, dr inż. Maciej Bienkiewicz, prof. uczelni, mgr inż. Michaela Godyla-Jabłoński, mgr Monika Maćków, dr Karolina Rak, dr inż. Jagoda Ambrozik-Haba, dr Paweł Serek, mgr inż. Joanna Guła, mgr inż. Katarzyna Marcinkiewicz |
Afiliacje | Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, UPWr |
Liczba miejsc | 16 |
Zapisy od | 15/09/2024 |
Zapisy do | 16/09/2024 |
Kontakt w sprawie zapisów | dominika.mazurkiewicz@upwr.edu.pl |
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami | Nie |
Organizator | Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
️Uwagi | Alergie pokarmowe uczestników należy zgłosić przed warsztatem. Wymagana umiejętność pisania i czytania. Warsztaty tylko dla grup zorganizowanych. |