Smaki świata

Data wydarzenia 20/09/2024 10:00
Miasto Wrocław
Miejsce Uniwersytet Przyrodniczy, ul. Chełmońskiego 37
Sala s. 127
Panel tematyczny Nauki medyczne i nauki o zdrowiu
Forma spotkania warsztat
Tryb spotkania stacjonarnie
Grupa wiekowa szkoła podstawowa kl. 4-6
Opis

Smak jest jednym ze zmysłów człowieka związany z chemiczną analizą składu pokarmu. Odczuwanie smaku związane jest z aktywnością receptorów smakowych oraz węchowych dzięki, którym odbieramy nie tylko bodziec, ale także wrażenie. Głównym sposobem poznawania przez dzieci smaków jest samodzielne testowanie wybranych produktów i wnioskowanie na tej podstawie. W trakcie warsztatów uczniowie będą rozpoznawać podstawowe smaki oraz zapachy. W dalszej części poznają smak i zapach kilku wybranych owoców oraz przypraw z całego świata.

Prowadzący dr inż. Dominika Mazurkiewicz, dr inż. Ewa Raczkowska, dr inż. Maciej Bienkiewicz, prof. uczelni, mgr inż. Michaela Godyla-Jabłoński, mgr Monika Maćków, dr Karolina Rak, dr inż. Jagoda Ambrozik-Haba, dr Paweł Serek, mgr inż. Joanna Guła, mgr inż. Katarzyna Marcinkiewicz
Afiliacje Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, UPWr
Liczba miejsc 16
Zapisy od 15/09/2024
Zapisy do 16/09/2024
Kontakt w sprawie zapisów dominika.mazurkiewicz@upwr.edu.pl
Dostępność dla osób z niepełnosprawnościami Nie
Organizator Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
️Uwagi

Alergie pokarmowe uczestników należy zgłosić przed warsztatem. Wymagana umiejętność pisania i czytania. Warsztaty tylko dla grup zorganizowanych.